Historik om Råsunda stadion

fotboll

1937 var året då Råsunda fotbollsstadion stod klar. Det hade under en längre funnits ett behov för en för en större stadion då AIK fyllde sin dåvarande hemmaplan, Stockholms stadion, till bristningsgränsen under varje match. AIK gick själva in med 100.000 kr till bygget och platsen blev, vid den här tiden ett lantligt,  Solna där Råsunda IP tidigare låg.  Hemmalaget öppnade starkt i den första match som spelades på Råsunda. AIK vann med 4-0 mot Malmö FF den 18:e april 1937.  Den officiella invigningen dröjde dock till den 17:e maj då den dåvarande kungen Gustaf V klippte banden inför en landskamp mellan Sverige och England. Även denna match slutade 4-0 men tyvärr till England.

1958 var det fotbolls-VM och Råsunda vad den stadion där Sverige spelade alla sina matcher i gruppspelet. Även Sveriges match i kvartsfinalen och VM-finalen mellan Sverige och Brasilien spelades på Råsunda Stadion. 5-2 slutade matchen. Även VM-finalen för damer har spelats på Råsunda och det var 1995 mellan Norge och  Tyskland och där Norge vann med 2-0. Detta gör Råsunda ganska unik då det bara finns en annan arena i världen som har stått som värd i VM-final för både damer och herrar och det är Rose Bowl som ligger i Kalifornien.

I mitten av 1980-talet var Råsunda i stort behov av renovering och man rev då den västra läktaren och byggde en ny som hade en restaurang med utsikt över planen. Man byggde även ett kontorshus i anslutning till arenan och den kallades ”Dallasskrapan” på grund av sin spegelfasad. 1985 var det dags för nyinvigning och den hölls av Prins Bertil i samband med en allsvensk match mellan AIK och Örgryte IS där Örgryte tog hem segern med 1-0. I mitten av 90-talet byggdes Råsunda ut ännu en gång och då byggdes fondläktaren över norra och södra läktaren.

Svenska fotbollsförbundet tog den 1:a April 2006 beslut om att de behövdes en ny nationalarena och således byggdes Friends Arena (hette Swedbank Arena från början)

  • 15:e Augusti 2012 spelades den sista landskampen på Råsunda. Sverige mötte Brasilien och Brasilien vann med 3-0.
  • 16:e September 2012 så spelades det sista stockholmsderbyt och AIK vann med 3-0 mot Djurgården.
  • 4:e November 2012 spelades den sista allsvenska matchen. Då möttes de två klubbar som en gång spelade den första matchen 1937. AIK mötte Malmö FF och AIK vann med 2-0.
  • 22:a November 2012 spelades den allra sista matchen någonsin och det mellan AIK och italienska SSC Napoli. Napoli vann med 2-1.

Den 25:e November var det öppet hus och den trogna publiken fick då påbörja rivningen med att plocka med sig souvenirer i form av t.ex. stolar.

Sista datumet i Råsundas historia blev den 3:e december 2012 då rivningen påbörjades.