En snabbtitt på Ronaldo

Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Cristiano Ronaldo är inte den enda kända fotbollsspelaren med det efternamnet, men han har i princip gått förbi alla andra Ronaldos och står på toppen!

Ingen har väl missat att EM nyligen avslutades med vinst åt Portugal, Ronaldos lag? Såg man inte matchen har man dock kanske missat att Ronaldo inte ens deltog. Han spenderade bara några minuter på plan innan den franske spelaren Dimitri Paynet gjorde en väldigt ful tackling varvid Ronaldo skadade sitt knä så allvarligt att han inte kunde spela mer. Trots hans saknade klarade laget av att möta Frankrike och ta hem vinsten vid 109:e minuten.

Tack vare sin superstjärnestatus är han även upptagen bortanför planen. Han räknas som en riktig stilikon och har varit med på omslaget av Vouge tillsammans med dåvarande flickvännen Irina Shayk. Han har även sin egen butik med kläder i Portugal som heter ”CR7″ efter hans initialer och tröjnummer: det är en exklusiv butik med diamanter, äkta läder och loafers.

Han är också en fena på poker och spelar gärna via sajten PokerStars. Han säger själv att han älskar utmaningen när han får möta motståndare en-mot-en, ett välkommet avbrott från att ha ett helt fotbollslag efter sig!

Hur gick då resan från en liten by i Portugal, till en gigantisk arena med miljoner fans som ropar ens namn världen över?

Han föddes på Madeira in i en riktig fotbollsfamilj och har alltid älskat fotboll. Pappan var tränare för ett knattelag, ett solklart skäl varför Ronaldo snabbt fick upp ögonen och smaken för sporten.

Redan som 12-åring började folk få upp ögonen för honom och han flyttade närmare Lissabon för att kunna spela och lära sig fotboll på en fotbollsakademi. Som 14-åring bestämde han sig för att satsa helhjärtat på fotbollen och slutade därmed studera. Han avancerade snabbt och efter bara några år, strax efter han fyllde 18, debuterade han i Primeira Liga (nuvarande Liga Sagres) där gjorde två av tre mål i sin första match.

Ronaldo hamnade till slut under Manchester Uniteds manager Fergusons lupp och för säsongen 2003-2004 blev han den första portugisiska spelaren som laget förvärvat. Han var den dyraste tonåring som köpts av ett annat lag. De betalade nästan 12.5 miljoner pund för honom. Men det var så klart värt det!

Hans Premier League-debut kom den 16 augusti 2003 där han fick stående ovationer från publiken och hjälpte laget att vinna med 4-0. Dock skulle det ta några år till innan han blev känd som en riktig målgörare. Istället blev han tidigt uppmärksammad för sin dribbling.

Han fick mycket hjälp av tränaren René Meulensteen som gav honom privatträning inom laget. René hjälpte honom att lära sig nya tekniker, hur man blir en bättre lagspelare, och att alltid skjuta på mål. Tidigare hade Ronaldo väntat med målskott för att de skulle vara säkra och snygga. Det kan nog vara tack vare René som Ronaldo blivit en hejare på målskytte.

Han fortsatte att spela för Manchester United fram till säsongen 2009-2010. Då klev Real Madrid in och köpte honom för 94 miljoner euro. De inkludera också en klausul för kostnaden för honom eller ett lag om de vill köpa ut honom innan kontraktet är slut: 1 miljard euro. De säkrade därmed sin spelare för hela kontraktsperioden som löpte till 2015.

Han började debuten i La Liga starkt genom att vinna straffarna mot Deportiva La Coruña och ta hem segern åt Madrid. För varje säsong verkade han öka antal mål han gjorde. Han hjälp Real Madrid att vinna La Liga för första gången på fyra år. Han kom nära att slå rekord för antal mål på en säsong med 46 mål gentemot rekordhållaren Messis 50. Han kunde dock skatta sig som den enda spelaren någonsin som gjort mål mot alla lag de mötte under hela säsongen.

Vid den här tidpunkten när vi närmar oss 2014, vinner han sin andra Ballon d’Or och utnämns till ”UEFA Best Player in Europe”. Han har sedan tidigare även vunnit ”Best Player of the Year” av FIFA två gånger. Sedan 2008 har priserna och nomineringarna strömmat in och det ser inte ut att finnas någon ände. Han har under se senaste åren även tävlat om titel som världens bästa spelare tillsammans med Lionel Messi. Messi ligger lite i framkant, men det finns flera år kvar av deras karriär så vem vet hur detta kan komma att skifta? Fortsätter Ronaldo i samma anda som han gjort hitintills, är förstaplatsen väldigt hotad.