AIK fotboll – historia

AIK är Sveriges utan tvekan största och mest prestigefyllda förening. De har flest medlemmar såväl som överlägset störst skara fans och ett rykte som ekar störst av alla svenska lag ute i Europa och runt om i världen.

FotbollsspelareVägen dit började i februari år 1891 då Isidor Behrens tillsammans med sina bröder skapade stockholmsklubben Allmänna Idrottsklubben på Biblioteksgatan 8 i Stockholm. Sedan dess har klubben vunnit 11 SM-guld och har producerat en rad legender genom åren som har representerat AIK såväl som det svenska landslaget och senare även internationella toppklubbar.

År 1999 var ett alldeles speciellt år för AIK. Man lyckades, efter att ha tagit SM-guld under Stuart Baxters ledning år 1998, kvalificera sig för den mest prestigefyllda turneringen ett klubblag kan spela i hela världen; UEFA Champions League. AIK kvalade mot grekiska AEK Athen och efter en oavgjord, mållös bortamatch vann de med 1-0 hemma efter ett fantastiskt långskott av legendaren i AIK-kretsar – Nebojsa Novakovic. Väl i gruppspelet fick AIK kanske den tuffaste lottningen som var möjlig, med Arsenal, Fiorentina och Barcelona som konkurrenter. I gruppen tog AIK bara en poäng trots många bra prestationer. Till exempel hotade man länge Arsenal borta såväl som hemma, blev totalt bortdömda av domaren hemma mot Barcelona då man sent in i matchen ledde med smått otroliga 1-0 innan Barcelona med två man mer på planen under ett AIK-byte kunde forcera in 1-1 och senare 1-2.

Inför år 2014 är Allsvenskan oviss och många experter säger att det står mellan en del bra lag, bland annat AIK. Om man vill tippa och försöka att satsa lite pengar på Allsvenskan och kanske på hur det kommer att gå för AIK i år, går det bra att göra det via Tippat.se. Det har alltid varit en populär sak att tippa på svensk fotboll och nu är det enklare än någonsin då det går att göra online.