Så klarar du försäsongsträningen

träning_485402413

Fotbollsspelare är vana vid att behöva lägga ned mycket tid och energi på sin hobby. För den som satsar på en karriär som professionell spelare inom sporten räcker det inte med att lattja med polarna på gården för att nå de högsta höjderna.

Istället är det disciplinerad träning som gäller om du vill vara med och spela med de bästa. Träningen för fotbollsspelare varierar beroende på vilken fas i säsongen som laget befinner sig. Olika tränare har sina egna speciella metoder för att motivera sina spelare. De flesta är dock överens om att försäsongsträningen är en väsentlig del för att klara ett kraftansträngande spelschema ända in på hösten.

Löpning och styrka

Försäsongsträningen handlar framför allt om två aspekter: löpning och styrka. Även om fotbollsspelare inte försöker bygga lika mycket massa som andra idrottsmän och -kvinnor inom exempelvis rugby gäller det ändå att lägga många timmar i gymmet. När det gäller löpningen har den traditionellt varit inriktad på längre distanser för att få ned fettnivån och träna upp konditionen. En klassisk distans är milen som många fotbollsspelare har tampats med under vinterhalvåret med en tränare som manar på frenetiskt. Under de senaste åren har andra löpmetoder som BEEP-testet och Cooper-testet implementeras för att ge en kondition som är bättre anpassad för utmaningarna på planen. Oavsett vilken typ av löpträning som du ställs inför är rätt utrustning ett måste – och det hittar du på enklast på nätet i butiker som Sportamore.

Träna på vintern

Ett gissel för svenska fotbollsspelare är att försäsongsträningen försiggår under den bistra vintern. Det betyder att det kan bli riktigt kallt att sticka ut på en löptur, men det finns sätt att mota bort kylan. Ett är att använda sig av ett bra underställ som har en skön värmande effekt. Det ser också till att minska risken för skador som bristningar och sträckningar genom att hålla dig bättre uppvärmd.