Kända AIK spelare

AIK är en klubb som är lika rik på legender och hjältar, med en fantastisk supporterkultur och ett brinnande engagemang från alla i och runt omkring klubben.

Pensionerad fotbollsspelareEn av de kanske allra största legendarerna inom AIK-kretsar måste nog anses vara Kurt ”Kurre” Hamrin som spelade i AIK på 50-talet och under den tiden även representerade det svenska landslaget i fotboll år 1958. Det var just Kurt Hamrin som gjorde det legendariska målet mot Västtyskland då han på egen hand snurrade upp ett halvt fotbollslag och skickade in bollen i mål från en i princip obefintlig vinkel.

En annan riktigt stor spelare som värmer allas AIK-hjärtan vid blotta åtanken på hans namn är självklart nummer sju, Nebojsa Novakovic. Väldigt få spelare har gjort så mycket stort och viktigt för sin klubb som denna offensiva kreatör. Han såg bland annat till att AIK tog SM-guld år 1998 och var även en enormt stor drivkraft till att ta klubben till Champions League. Idag är han assisterande tränare för AIK tillsammans med huvudtränaren Andreas Alm, som i sin tur också är gammal spelare för AIK. Faktum är att Novakovic och Andreas Alm spelade många år tillsammans i AIK.

En annan hjälte på senare år inom AIK är givetvis anfallaren Andreas Andersson. Andreas Andersson hade tidigare representerat IFK Göteborg innan han tog steget ut i Europa. Väl i Europa spelade han för såväl Newcastle i England och för AC Milan i Italien, innan AIK köpte anfallaren för en rekordsumma. Andreas Andersson, som kom in i laget och satte fart på såväl anfall som målskytte, fick nummer 10 och en tydlig roll som ledare i laget. Han tog alltid steget fram i de viktiga derbyna mot Hammarby och Djurgården och har även för AIK gjort mål i Champions League mot Arsenal. Nummer 10 Andersson är en riktig hjälte bland alla som håller på AIK.