Fantasyfotboll – så fungerar det

Fotboll är en sport som nått många olika hörn av världen och är idag mest troligt den mest internationella och populära sporten överhuvudtaget. Det är ju inte lätt att hålla reda på allt fotbollsrelaterat så alla kanske inte har hört talas om just fantasyfotboll, eller ens fantasysport för den delen, så vi tänkte förklara detta lite närmare.

Fantasysporter finns för många olika sporter idag, men det är främst i lagspel man finner det. I fantasysport, och därför även fantasyfotboll, väljer man ut sitt eget lag av professionella spelare i hopp om att skapa det bästa laget möjligt. Nu är det inte riktigt så enkelt, som vi snart kommer att visa. Men detta är mer eller mindre hjärtat i spelet.

Begränsningarna i spelet gör så att man inte kan välja en spelare från Premier League, en annan från La Liga och en tredje från Bundesliga. Det är alltid spelare från en enda liga som ligger i poolen av tillgängliga spelare, då dessa faktiskt kommer att möta varandra under en säsong, men de får absolut komma från olika lag inom denna liga. Varje spelare kostar en viss summa att få ta med i sitt lag, och ju bättre de är desto mer kostar de.

Poängen eller pengarna man har att spendera på spelare är aldrig så mycket att man bara kan köpa de allra bästa spelarna och sedan vara nöjd. Inte heller kan man bara köpa två eller tre riktigt bra spelare och sedan stanna där; reglerna säger att man måste sätta ihop ett komplett lag av anfallare, mittfältare, försvarare och en målvakt. Så vill man ha en av de bästa spelarna i en position kommer man behöva ta lite mer medelmåttiga i andra.

När dessa spelare sedan är med och spelar en match får man poäng för deras prestationer. Det som verkligen gör detta annorlunda från andra spelsätt är ju att man är inte riktigt fokuserad på vilket lag som vinner. Har man till exempel två anfallare i sitt lag som kommer från två olika klubbar och dessa möter varandra i en match vill man ju att båda ska göra så många mål som möjligt, och endast om man också har en av målvakterna på sitt lag är man ju intresserad av att målvakten också ska förhindra mål.