AIK:s hemmaplan

AIK:s hemmaplan – från Råsunda till Friends Arena

FotbollsbilderSveriges största klubb AIK gjorde inför den allsvenska säsongen år 2013 en stor förändring. De flyttade sin hemmaplan, som under alla år har varit klassiska Råsunda Fotbollsstadion, till nya bygget Friends Arena. Detta hade under många år varit en hett debatterad fråga och många ansåg att man skulle tappa allt för stor del av själen och grundkänslan i att spela på Råsunda efter bytet till den nya arenan. Dock blev AIK lovade att man skulle få säga till om flertalet saker när det kom till bytet av arena, och att man skulle få vara med att påverka på ett sådant vis att bytet skulle gå så smidigt som möjligt både för spelare, förening och kanske framför allt för de trogna fansen som karaktäriserar hela föreningen AIK.

Dock har det inte blivit riktigt som lovat av till exempel aktörer som det Svenska Fotbollförbundet. Arenan har blivit kritiserad för att sakna akustik, för att ha en på tok för dålig gräsmatta och för att sakna möjligheter att på utlovat sätt kunna skärma av vissa delar av den enorma arenan under matcher som inte drar lika mycket publik som andra matcher.

För AIK, som alltid är ett starkt hemmalag, har flytten till Friends Arena påverkat laget en del. Men de hittade formen efter ett tag under 2013 och blev återigen en kraftfaktor på hemmaplan, någonting som man hoppas att kunna bygga vidare på under nästa säsong av Allsvenskan 2014. Med rätt spelare in och rätt stöd från läktarna på Friends Arena finns det inte mycket som talar emot att AIK blandar sig i toppstriden även detta år.